Elly Åkerlund

Född 17 januari 1923, Vallentuna
Död 17 maj 2017, Vallentuna

Elly

Elly föddes som yngst i en syskonskara på 11, alla med namn som börjar på E. Elly har inte kunnat springa sedan hon gick i småskolan. I januari när hon just fyllt sju fick hon en öroninfektion som inte gick över och spred sig i kroppen och ledde till benröta, så hon hamnade på sjukhus för en lång vistelse i sjuksängen.


Hon har berättat om hur vackert det var den majdag med solsken och nyutslagna björkar, när hon kom hem från sjukhuset. Det var bara det att då var hon inte sju år längre, hon hade hunnit fylla 12 och var som ett utmärglat benrangel. Hon hade också hunnit med att bli inkörd i bårrummet på sjukhuset, där man placerade de avlidna, men hon vaknade upp igen. Och medan hon varit på sjukhuset hade hennes mor blivit blind. Fler sjukhusvistelser och ett flertal operationer väntade, bland annat stelopererades ena höften.


Familjen hade det bitvis ganska knapert, och hon har beskrivit hur hennes mor ibland plockade tickor från träden för att koka och äta, inte för att det egentligen gav någon näring, men för att minska känslan av hunger som värkte.


Elly utbildade sig till maskinstickerska på Norrbackainstitutet, som bedrev en omfattande vård- och rehabiliteringsverksamhet samt skol- och yrkesutbildning för handikappade barn och vuxna med rörelsehinder. På Norrbacka stickade hon också strumpor till svenska armén under kriget.


Så småningom började hon istället jobba som sömmerska, och har under yrkestiden sytt både väskor, skärp och paraplyer. Till jobbet på paraplyfabriken blev hon handplockad av föreståndarinnan Elsa som var mor till en av Jan-Olofs klasskompisar. På några veckor hade hon slagit rekord i hur många paraplyer man kan sy på en dag.


Elly avslutade yrkeslivet med att löda kretskort. Även här var hon snabbare och noggrannare än de unga grabbarna som gjorde samma arbetsuppgifter och hennes arbete klarade alltid kvalitetskontrollen.

”Det här är mycket lättare än att brodera, det är många färre moment att hålla rätt på”


Elly träffade Sven-Olof på en tillställning på stadshuset arrangerad av DVR (De Vanföras Riksförbund). Elly var där med en väninna. Under kvällen kom det fram en stilig karl som hälsade prydligt och frågade om han fick bjuda damerna på kaffe. De gifte sig 1949, och strax därefter kom sonen Jan-Olof.


Under många år ingick det i veckorutinen att besöka Ellys mor på lördagarna, och därefter Ellys närmaste syster, Ester. Systrarna har betytt mycket för varandra genom livet, och de bodde grannar under många år.


När Jan-Olof gick på gymnasiet skaffade Elly och Sven-Olof en sommarstuga, där familjen tillbringade mycket tid tillsammans. Stugan var betydligt större än 1:an i Bromma som de bodde i annars. Mycket tid gick åt till trädgårdsarbete, Jan-Olof och Sven-Olof gjorde grovjobbet i trädgården, Sven-Olof planterade och Elly var en fena på att underhålla och rensa rabatterna.


För mig som barnbarn är de flesta tidiga minnen av farmor just kring trädgårdsarbete, i grön klänning på knä i rabatterna. När hon inte sprang runt i trädgården läste hon deckare eller broderade, framförallt korsstygn. En passion som följt Elly stor del av livet, och som blev allt viktigare med tiden. Långt efter att hon tappat färgseendet och behövde förstoringsglas för att se, så fortsatte hon att brodera.


Som barn förknippade jag också Elly med småkakor, närhelst det var dags för fika så fanns det hembakt. Jag minns också en gång då hon bakat sockerkaka till Revyföreställningarna i byn vi bodde i, och en av kakorna hade sjunkit ihop på mitten så den inte gick att sälja. Vi fick alltså äta upp den hemma, och jag tjatade så på farmor att hon skulle misslyckas igen efter det, för det var ju så gott.


Minnesord

Hälsning Här kan ni se skrivna minnesord..


Se alla minnesord Skriv ett minnesord

Begravningsinformation

Begravningsgudstjänsten äger rum i Vallentuna Kyrka fredag 16 juni kl. 11.00. Efteråt inbjuds till minnesstund. Anmälan till Fonus 08-7098560 eller hantverkarg@fonus.se senast måndag 12 juni.

Adress till begravningen
Vallentuna Kyrka, Kyrkvägen 5, 186 30 Vallentuna
Adress till minnesstunden
Klockargården Vallentuna, Kyrkvägen 2 , 186 30 Vallentuna

Beställ blommor

Beställ blommor till ceremonin eller till familjen till minne av Elly

Beställ blommor

Skänk en gåva till

Gör en donation till minne av Elly  Åkerlund

Ge en gåva

Tänd ett ljus

Ingegerd Hall
2017-06-10 

Sonja Hall
2017-06-10 

Alva Hall
2017-06-10 

Eva.forsman
2017-06-08 

Antonia Jacobaeus
2017-06-05 

Ingegerd Hjorth
2017-06-02 

Calle Åkerlund
2017-05-31 

Jan-Olof Åkerlund
2017-05-31 

Erik Bengtsson
2017-05-31 

Eva-Brita Åkerlund
2017-05-31 

Skriv in texten du ser i bilden nedan.
Bildtext
UppdateraNy kod
   Lyssna på

Visa alla tända ljus

Följ Ellys minnessida