Inger Svenneke

Född 27 mars 1945, Gävle
Död 10 januari 2016, Stockholm

Inger och hennes Gröna Moln

Ingers intresse för kläder och mode visade sig tidigt i tonåren. Dåtidens ikoner som Farah Diba och forntidens Nefertiti inspirerade henne under ungdomsåren.

Gröna Moln och Blått Gräs

Efter anställning som modist och försäljare i boutique bestämde hon sig för att satsa på design av kläder av alldeles egen utformning och att öppna butik: Gröna Moln och Blått Gräs. Namnet kom till i tidens anda.

Bland de första kollektionerna var en glaminspirerad look som bland andra lockade in Abba i affären. Så blev Inger känd som skapare av kläderna i Brighton. På filmupptagningarna ser man hur originalkläderna – kjolarna tex – lyser och förstärker rörelserna.

Det som genomgående utmärkte Ingers formgivning var en unik följsamhet med bärarens kropp. Hon var utbildad tillskärare och tillverkade egna mönster på löpande band. Men designen utformades alltid med en levande människas kropp. 

De första åren var Ingers design kommersiell. Att stora klädkedjor kopierade gjorde att hon tappade intäkter. Det ledde in Inger på mer komplicerade uttryck och avantgarde.

Avantgarde och konstfullhet – Gröna Moln

I ny lokal på Västerlånggatan krönte Inger sin karriär. Inger behöll och förstärkte en grundidé om att kombinera material och färger. Mest kända och framgångsrika blev hennes mångfärgade kavajer där hon använde allt från enkel bomull till handvävd tweed.

Kundkretsen var rikt blandad. Men genomgående kom individualister som älskade det vackra och unika att leta upp Gröna Moln. Åtskilliga besökare från hela världen berättade att de alltid besökte Ingers affär när de var i Stockholm. Konstnärer, artister och DJs var lika regelbundna kunder. 

Saga och fantasi

Ingers sista kollektion, eller snarare kollektioner för formen utvecklades över tiden, berörde framför allt unga med känsla för det drömska och fantasifulla. 

Tröjor, dräkter och kappor ofta i dova färger med långa luvor och förlängda ärmar förde tankarna till medeltidens klädedräkter. Knappast kläder att bära på formella arbetsplatser syntes de istället ofta på unga flickor med esoteriskt sinnelag. Att också äldre bar upp plaggen visade på att Ingers kollektioner var gränsöverskridande. Inte för alla, men för var och en med känsla för det vackra och speciella.

Minnesord

Klicka för att förhandsgranska
Till min bästa och äldsta vän Inger. Gudmor till min son...Visa mer
Louise Delbor  2016-02-01


Funnes inte molnen
så älskade man inte solen.
Göran Rydén .I  2016-01-23


Till min bästa och äldsta vän Inger. Gudmor till min son...Visa mer
Louise Delbor  2000-01-01Se alla minnesord Skriv ett minnesord

Begravningsinformation

Begravningen äger rum fredagen den 5 februari kl. 15.30 i Hoppets kapell, Skogskyrkogården. Valfri klädsel.Efter akten inbjudes till minnesstund. Svar till FONUS Östermalm, tel. 08-709 85 00 eller ostermalm@fonus.se senast måndag 1 februari.

Beställ blommor

Beställ blommor till ceremonin eller till familjen till minne av Inger

Beställ blommor

Skänk en gåva

Skapa en donation till minne av Inger  Svenneke

Ge en gåva

Tänd ett ljus

Micke Edlund
2018-05-22 

Joanna Simonsson
2017-12-26 

Johan Jakobsson
2017-04-14 

rakel karlsen
2016-03-20 

Poke Stolt
2016-03-01 

Dodo Nistad
2016-02-28 

Lissi Nistad
2016-02-28 

Maria Nilsson
2016-02-05 

André, Samuel och Göran
2016-02-03 

Annis Öhman Billner
2016-01-25 

Skriv in texten du ser i bilden nedan.
Bildtext
UppdateraNy kod
   Lyssna på

Visa alla tända ljus

Följ Ingers minnessida